Economie van Thailand en Laos
Thailand
Thailand behoort tot het land met het beste ‘ondernemingsklimaat’. Dat houdt in dat je er makkelijk zaken kunt doen. Er worden inmiddels ook hoogwaardige producten gemaakt, zoals computers en led-schermen. Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen kunnen zich nu rekenen tot de tweede generatie NIC’s / babytijgers. Ook dienstverlening, zoals het bijhouden van de boekhouding of het analyseren van MRI-scans gebeurt vaker in deze landen. Oost- en Zuidoost-Azië doen vooral in industrieel opzicht in toenemende mate mee aan de wereldeconomie. Thailand is de op twee na grootste economie van zuidoost-Azië. Er is een economische groei van ongeveer 5%. Bangkok is het centrum voor de Thaise economie. Veel internationale bedrijven hebben in Bangkok hun kantoren gevestigd, omdat het een centrale plek is voor heel Zuidoost-Azië.
Geschiedenis Thaise economie
In de jaren ‘80 groeide de economie van Thailand erg hard, daardoor werd Thailand in 1990 een NIC genoemd. Maar in 1997 ging de economie weer achteruit. Rond het jaar 2000 begon de economie opnieuw te groeien.
Export belangrijk voor de economie
De economie draait voornamelijk op de landbouw en het toerisme. De economie van Thailand is ook voor een groot deel afhankelijk van de export. Thailand is de grootste exporteur van rubber en rijst in de wereld. Voor het verbouwen van rijst wordt 55% van het land gebruikt. Het toerisme zorgt voor ongeveer 7% van het BBP. Ook heeft Thailand een grote auto-industrie, maar ook voor computers, computeronderdelen en computeraccessoires. Daarbij kun je ook denken aan mobieltjes en airconditioners.
Thailand is de op twee na grootste economie van zuidoost-Azië. Er is een economische groei van ongeveer 5%. Bangkok is het centrum van de Thaise economie.
Het aantal werklozen is aanzienlijk minder dan in Nederland, het blijft onder de 5%.
Laos
Laos is één van de armste landen van Oost-Azië. De wereldbank schat dat ongeveer driekwart van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag. Één van de belangrijkste redenen van de lage inkomsten is de ongunstige natuur. Het land ligt ver van zee en veel vrachtboten zijn er niet. Het noorden van Laos is zeer bergachtig met lange valleien die door hoge bergen met weinig wegen zijn gescheiden. Door deze bergen met weinig wegen is het lastig om plekken te bereiken en met andere landen te handelen.
Vooruitgang economie
Laos gaat de afgelopen jaren op economisch vlak wel vooruit. De eerste toeristen zorgden voor geld voor riolering en een klein wegennet. Regio landen investeren ineens fors.
China heeft Laos wel nodig voor de snelle spoorverbinding met Singapore. Thailand heeft Laos nodig voor de elektriciteit die opgewekt wordt via dammen in het hoger gelegen Laos. Ook komen er steeds meer toeristen en verdiend Laos hier steeds meer aan.
Landbouw
Ongeveer 75% van de bevolking werkt in de landbouw. Het belangrijkste product dat ze verbouwen is rijst. Andere producten dat ze verbouwen zijn; maïs, groenten, fruit, opium, zoete aardappelen, sojabonen en suikerriet. Ongeveer 25% van de export bestaat uit houtproducten en hout.
Industrie
In de industrie is maar 5% procent van de beroepsbevolking werkzaam. Toch wordt de industrie steeds belangrijker voor de economie in Laos. De bijdrage van de economie aan het bnp steeg tussen 1998 en 2003.

Rubberplantage in Thailand.

Natuur in het noorden van Laos.
Maak jouw eigen website met JouwWeb