Politiek van Thailand en Laos

Thailand

Thailand is lid van de ASEAN, de Association of Southeast Asian Nations. Deze organisatie is in 1967 opgericht door zuid-Aziatische landen die niet bij de Koude Oorlog betrokken wilden raken. De organisatie wilde vrede brengen in de regio door meer samen te gaan werken. Hierdoor kwam er meer politieke stabiliteit.

Sinds 1238 is Thailand een onafhankelijke natie. In 1932 werd Thailand een constitutionele monarchie, net als Nederland.
Thailand was tot 1932 een absolute monarchie en sinds 1972 is Thailand een democratie.
Nadat het leger in 2014 de macht overnam in Thailand, zijn de verkiezingen uitgesteld. Nieuwe verkiezingen worden dit jaar gehouden.

 

Besturingsvorm

Thailand is een constitutionele monarchie. In de nationale verkiezing worden de premier, en 500 leden van het ‘House of representatives’, in het Thai: สภาผู้แทนราษฎร gekozen.
D
e premier kiest dan 200 leden van de senaat.
De grootste politieke partijen zijn: Pheu Thai partij, Democratische Partij en de Bhumjaithai partij. In 2011 stemde het zuiden van Thailand vooral voor de Democratische Partij en het  noorden vooral voor de Pheu Thai partij.
De koning heeft, net als in Nederland, weinig macht. Het House of Representatives, heeft de grootste wetgevende macht.

 

In Thailand is er een opkomstplicht bij verkiezingen. Dit betekent dat je moet stemmen. Omdat het stemmen anoniem is, kan er niet gecontroleerd worden of mensen écht stemmen, maar je moet in ieder geval een stembiljet in de stembus doen, ook al heb je deze niet ingevuld.

Het niet komen opdagen kan worden bestraft, bijvoorbeeld met boetes.
In november dit jaar worden er weer nieuwe verkiezingen gehouden.

 

Nieuwe koning

Op 13 oktober 2016 is de Thaise koning Bhumibol Adulyadej overleden. Hij is 88 jaar geworden, waarvan hij 70 jaar, sinds 1946, koning was.
Na zijn overlijden was er een rouwperiode van een jaar. De bevolking werd geacht om 30 dagen niet aan feestelijkheden te doen. Ook droeg de bevolking minstens 30 dagen alleen zwarte of witte kleding.
Bhumibols 64 jarige zoon Vajiralongkorn is de troonopvolger en wordt gekroond als de rouwperiode afgelopen is. Vajiralongkorn is, in tegenstelling tot zijn vader, niet geliefd bij het volk. Het volk mag dit niet uiten, want het is streng verboden in Thailand om kritiek te leveren op het koningshuis.

Politieke geschiedenis

Siam, het Ayutthaya koninkrijk ontstaan in 1350, was de basis voor het Thaise koninkrijk van nu. Dit koninkrijk was tot 1767 een grote macht in
Zuid-Oost Azië. Siam was in een machtsstrijd met Myanmar. In 1767 werd Siam aangevallen door het land en viel uiteen in verschillende kleine stadstaatjes.

Siam kreeg een nieuwe koning, Chakri, en het Thaise Rijk werd weer samengevoegd vanaf 1769.
In 1782 begon de Chakri-dynastie.
Thailand is nooit een kolonie geweest, maar werd wel ingenomen door Frankrijk, maar dit is uiteindelijk niet gebeurt.

Er zijn sinds 1932 maar liefst 11 staatsgrepen gepleegd door het leger in Thailand.
Op 24 juni 1932 pleegde het leger een geweldloze staatsgreep. Vanaf toen was Siam een constitutionele monarchie. Siam kreeg pas officieel de naam ‘Thailand’ in 1949.
In 1981 was er nog een poging tot een staatsgreep, maar deze mislukte. 10 jaar later lukte het ze wel, maar na demonstraties die hardhandig werden onderdrukt, greep de toenmalige koning, koning Bhumibol in.
Bij de coup in 2006 werd premier Thaksin Shinawatra afgezet. Hij werd beschuldigd van fraude en corruptie. Shinawatra vluchtte naar het buitenland.
In 2013 laaide de strijd tussen zijn voor- en tegenstanders weer op. Thaksins zus: premier Yingluck Shinawatra wilde er door middel van een amnestiewet voor zorgen dat Thaksin niet meer vervolgt zou worden. Haar tegenstanders waren boos en de wet werd ingetrokken, maar de protesten gingen door. Yingluck Shinawatra moest voor haar eigen veiligheid vertrekken.
Uiteindelijk heeft het leger in 2014 de macht overgenomen.

Politiek geweld

In het zuiden van Thailand is er veel geweld. Er werden in 2015 674 aanslagen gepleegd en dit is nog relatief weinig voor het zuiden van Thailand. Door dit geweld zijn er ruim 6550 mensen omgekomen in de afgelopen 12 jaar.
Deze conflicten spelen zich voornamelijk in het zuiden af. In het midden van Thailand merk je hier, zeker als toerist, nauwelijks iets van.
 

Logo ASEAN

Bhumibol Adulyadej

Vajiralongkorn

Laos

Laos is net als Thailand lid van de ASEAN. Laos is echter pas lid sinds 1997.

Besturingsvorm

Laos is een socialistische republiek met een eenpartijsysteem. Lao’s People’s Revolutionary Party is de enige toegestane partij. Het overheidsbeleid wordt door het politiek bureau en de leden van het Centraal Comité bepaald.
In theorie moeten de 115 leden van de Nationale Vergadering wetten goedkeuren, maar in de praktijk wordt door hen alles goed gekeurd wat door de LPRP voorgesteld wordt.

Laos was strikt communistisch van 1975 tot 1991 en vanaf toen heeft de LPRP in theorie alleen een leidende rol. Maar zoals hierboven al gezegd kan deze partij in zijn eentje beslissingen maken.
De leden van de Nationale Vergadering worden vijf keer per jaar gekozen.
Laos heeft een president, Bounnhang Vorachith.

 

Politieke geschiedenis en geweld

In de koude oorlog speelde de welbekende Vietnamoorlog. Tijdens deze oorlog bood Laos onderdak aan de communistische Noord-Vietnamese soldaten. De kapitalistische Verenigde Staten besloten hierop Laos te bombarderen. Gedurende negen jaar werd Laos elke dag, om de acht minuten gebombardeerd met clusterbommen. Dit bombarderen gebeurde in het geheim, door de CIA, en wordt ook wel de Geheime Oorlog genoemd. Het Amerikaanse congres had hier geen toestemming voor verleend. In deze tijd is Laos geraakt door zo’n 270 miljoen clusterbommen. Zo werd Laos het meest gebombardeerde land ooit.
In de Geheime Oorlog vocht de koninklijke Lao Regering met de communistische verzetsbeweging Pathet Lao. De koninklijke Lao Regering werd gesteund door de VS en Pathet Lao door Rusland.
De CIA zette ook nog de Hmong, een Aziatisch volk in om voor ze te vechten.
In 1975 stopte de strijd met in Vietnam de Noord-Vietnamezen en in Laos Pathet Lao als ‘overwinnaars’.

 

Tijdens de Oorlog zijn niet alle clusterbommen afgegaan. Tientallen jaren na het stoppen van de bombardementen maken de bommen nog steeds slachtoffers.
Er zijn na de oorlog al meer dan 12.000 doden gevallen door de bommen en ongeveer 20.000 mensen zijn gewond geraakt. Er komen nog steeds ongeveer 100 slachtoffers per jaar bij.

 

Hmong-rebellen

In het noorden van Laos zijn er Hmong-rebellen. De Hmong is een Aziatisch, oud volk en woont voornamelijk in Laos, Vietnam, en China. In de geheime oorlog werd de Hmong door de CIA ingezet om te vechten tegen de Pathet Lao. Dit volk was dus een geheim leger. Toen Pathet Lao de oorlog won en de VS vertrok uit het gebied, moest de Hmong zich terugtrekken in de jungle. De Hmong waren nu rebellen en verzetten zich tegen het communistische beleid in Laos en Vietnam. Ze zitten vooral in het oerwoud in het noorden van Laos. Ze leven in kleine groepjes die nauwelijks kunnen overleven.
Tegenwoordig vormen ze geen militaire bedreiging meer, omdat de groepen zo klein en arm zijn. Ook hebben willen de meesten alleen een rustig leven leiden en hebben geen intenties tot geweld. Ze kunnen niet meer terug naar de ‘gewone wereld’, omdat ze dan een grote kans hebben om te worden vervolgd.

 

Clusterbom

Hmong